Data Scientist (m/v/x) Contract onbepaalde duur
Operationele directie Criminalistiek - Nationale DNA-databanken
Contract onbepaalde duur - Niveau SW1– Activiteitengroep I
- Functieomschrijving - Wat zijn je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden?
- Werkplek - Wie zijn wij?
- Profiel - Welke technische vaardigheden en persoonlijke competenties zoeken wij?
- Aanbod - Welk salaris en andere voordelen bieden wij?
- Toelatingsvoorwaarden - Naast een blanco strafblad, welke diploma’s komen in aanmerking en welke praktische ervaring wordt erkend?
- Selectieprocedure - Hoe selecteren wij de meest geschikte kandidaat ?
- Hoe solliciteren - Praktische modaliteiten en uiterste inschrijfdatum 30/07/2025
- Bijkomende informatie – Wie contacteren voor bijkomende informatie?
Omwille van de leesbaarheid wordt onze functiebeschrijving in de mannelijke vorm geschreven. Deze functie staat open voor iedereen, ongeacht het gender.
De laureaat van deze selectie kan direct na deze selectie worden aangenomen. Er wordt een reserve van maximaal 10 laureaten aangelegd, die voor een periode van 1 jaar geldig is. Gedurende deze periode kan deze reserve worden ingezet voor andere opdrachten van bepaalde en onbepaalde duur binnen het NICC, ook buiten het werkgebied van DNA, onder meer in het kader van andere data science-projecten..
1. FUNCTIEOMSCHRIJVING - Wat zijn je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden?
De belangrijkste opdrachten/doelstellingen zijn:
- Wetenschappelijke validatie en implementatie van (nieuwe) software specifiek voor het beheer van de DNA-databanken ;
- Validatie en implementatie (nieuwe) statistische tools ter ondersteuning van de werking van de DNA-databanken (registratie en vergelijking van DNA-profielen);
- Ondersteuning expertise met betrekking tot standaard dossiers behandeld door de dienst DNA-databanken.
Concreet, als DATA SCIENTIST zijn je taken en verantwoordelijkheden divers:
- Je analyseert resultaten uit DNA-databanken om, onder meer, nieuwe criteria te bepalen voor het opnemen en vergelijken van DNA-profielen, en om de efficiëntie van DNA-databanken te verbeteren;
- Je ontwikkelt of gebruikt statistische tools die nuttig zijn voor de analyse van gegevens uit DNA-databanken;
- Je formuleert voorstellen tot verbetering en valideert de software nodig voor het beheer van DNA profielen in de dienst DIS;
- Je beheert en verwerkt DNA-profielen op het niveau van de DNA-databanken met het oog op een beslissing, zonder af te wijken van de reglementering van de materie en je rapporteert de resultaten aan de magistraat-titularis;
- Je neemt deel aan de activiteiten van de dienst en aan het werk van het team.
2. WERKPLEK
Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), site BAC - Finance Tower - Financietoren, 7e verdiep, bus 71 - Botanique Administratief Centrum, Kruidtuinlaan 50 - 1000 Brussel.
Wie zijn wij?
Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) is een federale wetenschappelijke instelling verbonden aan Justitie. Het instituut werkt autonoom en onafhankelijk van zowel de rechterlijke macht als de Politie.
Het is een structuur waarbinnen forensische wetenschap en criminologie elkaar ontmoeten, met als missie de wetenschap in dienst te stellen van Justitie.
We bieden een unieke en multidisciplinaire werkomgeving waar je de kans krijgt om samen te werken met experts uit diverse disciplines, om jezelf te ontwikkelen en om bij te dragen aan de wetenschappelijke ondersteuning van Justitie, dit allemaal in een dynamisch en inspirerend kader.
De openstaande vacature situeert zich binnen de operationele Directie Criminalistiek. Deze huisvest verschillende forensische diensten en laboratoria:
- Forensisch advies
- Nationale DNA-databanken
- Dienst chauffeurs en Evidence Reception & Coordination
- Drugsexpertisecentrum
- Forensische onderzoeksdomeinen (genetische identificatie, microsporen & entomologie, toxicologie, drugs, materiaalonderzoek, brandonderzoek & vluchtige componenten, mechanische ballistiek en digitale informatie).
Meer informatie is te vinden op onze site: www.nicc.fgov.be.
3. PROFIEL - Welke technische vaardigheden en persoonlijke competenties zoeken wij?
Onmisbare technische vaardigheden
- Je hebt kennis van moleculaire biologie en populatiegenetica;
- Je hebt kennis van biostatistiek en het gebruik van tools die de statistische analyse van (genetische) gegevens mogelijk maken;
- Je hebt kennis van de standaardpakketten van Microsoft Office;
- Je beheerst het Nederlands uitstekend, zowel mondeling als schriftelijk.
- Je kan deze vaardigheden aantonen via je CV, diploma, je prestaties tijdens je studie en je professionele carrière, wat duidelijk wordt weerspiegeld in uw ingediende dossier.
Niet vereist, maar wel een troef
- Je hebt een theoretische en/of praktische kennis van de Theorema van Bayes.
- Je hebt ervaring met het rapporteren en presenteren van onderzoeksresultaten voor interne en externe vergaderingen, en in wetenschappelijke congressen.
- Je hebt een basiskennis van het Engels (de voertaal in de wetenschappelijke wereld) en het Frans (het NICC is een tweetalige omgeving).
- Je hebt ervaring met het werken in een ISO 17025 en/of ISO 9001 omgeving.
Generieke competenties - Persoonlijke en gedragscompetenties en waarden
Onze kernwaarden Neutraliteit, Integriteit, Competentie en Consistentie zijn ons intern kompas en de basis van al onze activiteiten. Als federaal ambtenaar vervullen we een voorbeeldfunctie en is het deontologische kader onze leidraad. Werken bij het NICC betekent dat ook jij je verbindt tot het respecteren van deze centrale waarden.
- Je bent een goede communicator, zowel mondeling als schriftelijk.
- Je begeleidt partners op een transparante, integere en objectieve manier, je levert een gepersonaliseerde dienstverlening en onderhoudt constructieve contacten.
- Je analyseert en beoordeelt informatie vakkundig.
- Je brengt kernelementen samen tot een relevante conclusie.
- Je bekijkt situaties vanuit niet voor de hand liggende perspectieven.
- Je bent een enthousiaste team player.
- Je werkt geëngageerd om de vastgelegde doelstellingen te behalen, je levert kwalitatief werk af, binnen de afgesproken termijnen.
- Je voert genomen beslissingen uit, met een constructief kritische geest.
- Je beschikt over zelfvertrouwen en de nodige zelfbeheersing om met stress om te gaan. Je gaat constructief om met feedback.
- Je bent flexibel, staat open voor veranderingen in functie van de noden van het NICC, je partners en je persoonlijke ontwikkeling.
- Je hebt een sterke wetenschappelijk nieuwsgierige geest en je streeft ernaar om op de hoogte te blijven van de vooruitgang binnen het domein van DNA en beheer van DNA-databanken.
4. AANBOD - Welk salaris en welke andere voordelen kunnen wij jou geven?
Statuut, salaris en anciënniteit
- Wetenschappelijk statuut: weddeschaal SW11.
- Salaris: vanaf € 4.577,09 bruto per maand (aan de huidige index). Deze verloning neemt toe met stijgende wetenschappelijke en/of geldelijke anciënniteit van de kandidaat
- Wetenschappelijke ervaring nuttig voor de functie, andere dan beschreven in artikel 7§2, 1° en 2° van het Koninklijk Besluit tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen, kan in rekening gebracht worden als wetenschappelijke anciënniteit voor deze functie, met een maximum van 2 jaar.
Andere voordelen
- Goede balans tussen werk en privé
- Flexibel uurrooster in een 38-urenweek
- Per volledig kalenderjaar 26 dagen jaarlijkse vakantie , maximum 12 dagen recuperatie en vrij tussen Kerst en Nieuwjaar
- Mogelijkheid tot het volgen van opleidingen (tijdens werkuren)
- Financiële voordelen
- Automatische aansluiting bij de 2de pensioenpeiler van de federale overheid
- Een maaltijdcheque per gepresteerde dag
- Gratis openbaar vervoer van je woonplaats naar je werk
- Mogelijkheid tot het bekomen van een taalpremie
- Mogelijkheid tot aansluiten bij een hospitalisatieverzekering
- Mogelijkheid tot het verkrijgen van een fietsvergoeding
- Mogelijkheid tot het verkrijgen van een vergoeding voor telewerk
- Voordelen en kortingen via de aanbiedingen van de Benefits@Work-kaart
Ontdek alle informatie (extra premies en toelagen, ...) en voordelen over werken bij de federale overheid op de website van BOSA (https://bosa.belgium.be/nl/themas/werken-bij-de-overheid/verloning-en-voordelen).
5. TOELATINGSVOORWAARDEN - Naast een blanco strafblad, welke diploma’s komen in aanmerking en welke praktische ervaring wordt erkend?
De kandidaten moeten op de uiterste inschrijvingsdatum (30/07/2025) ten minste houder zijn van ten minste één van de volgende diploma's:
- Master of Science in Biomedical Science
- Master in Biomedical Science
- Master in Science
uitgereikt door een Belgische universiteit of door één van de instellingen die ermee gelijkgesteld zijn krachtens de wetten op het toekennen van academische graden en het programma van de universitaire examens of door één van de examencommissies die voor het toekennen van de academische graden door de Regering zijn ingesteld.
Je kan eveneens deelnemen indien je je diploma vroeger behaalde onder een andere benaming, die gelijkgesteld wordt met één van de vermelde diploma’s.
Je kan deelnemen onder voorbehoud indien je
- je diploma hebt behaald in een ander land dan België. Heb je nog geen gelijkwaardigheidsattest van je diploma? Vraag het meteen op (relatief lange procedure) bij de Vlaamse Overheid (02/553.98.19). Dit gelijkwaardigheidsattest moet ten laatste op de dag van de indiensttreding aangeleverd worden.
- je diploma hebt behaald in een andere taal dan het Nederlands: afhankelijk van jouw situatie moet je een taalcertificaat behalen bij Homepage | Werkenvoor.be om je kennis van het Nederlands te bewijzen.
Bijkomende vereisten
- Je hebt minstens 2 jaar nuttige wetenschappelijke ervaring in een soortgelijke functie, die als wetenschappelijke anciënniteit kan gevaloriseerd worden in de zin van het statuut (artikel 7§2, 1° en 2° van het Koninklijk Besluit van 25 februari 2008 tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen). Deze ervaring dient te worden aangetoond door middel van het uniform CV-model en de nodige attesten.
KB van 02 juni 2010 tot vaststelling van de individuele geldelijke rechten van de personen bij arbeidsovereenkomst in dienst genomen als wetenschappelijk personeel in de federale wetenschappelijke instellingen.
KB van 25 februari 2008 tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen (B.S. 07.04.08)
Een kopie van het diploma dient overhandigd te worden samen met de kandidatuur.
Een recent uittreksel uit het strafregister dient eveneens afgeleverd te worden.
6. VERLOOP VAN DE SELECTIE - Hoe selecteren wij de meest geschikte kandidaat?
Onderzoek van de kandidatuurstelling op basis van het ingediende dossier
Uit de ontvankelijke sollicitaties bepaalt de commissie welke kandidaten het meest geschikt worden geacht voor de te vervullen functie. De beslissing wordt genomen op basis van het door de kandidaten ingediende dossier. Enkel die kandidaten worden uitgenodigd om te verschijnen voor de commissie.
Hoorzitting
Kandidaten die zijn geselecteerd, worden per brief uitgenodigd om voor de commissie te verschijnen, met vermelding van de datum en plaats van het interview. Een kandidaat die niet verschijnt, wordt automatisch uitgesloten van de rest van de selectieprocedure.
De kandidaat die niet is verschenen op de hoorzitting en die een gegronde reden kan laten gelden, kan, binnen tien dagen na de datum van voornoemde hoorzitting, toch vragen om door de jury te worden gehoord. Hij stuurt zijn met redenen omklede verzoek aan de voorzitter van de jury die de aangevoerde reden beoordeelt.
Wanneer je geslaagd bent voor deze selectie, moet je – om in dienst te treden – op de datum van indiensttreding:
- Belg zijn of burger van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Bondsstaat zijn, of burger van het Verenigd Koninkrijk EN in België verblijven van voor 31/12/2020, of Turks zijn en minstens 4 jaar in België wonen en werken;
- een gedrag hebben dat beantwoordt aan de kernwaarden en eisen van de functie;
- genieten van de burgerlijke en politieke rechten;
- je niet in een toestand van belangenconflict bevinden;
- niet ontslagen geweest zijn wegens dwingende reden, of ambtshalve ontslagen geweest zijn uit je ambt, of afgezet geweest zijn ten gevolge van een tuchtprocedure in de aanwervende federale dienst en dit te rekenen vanaf 3 jaar na de ontslagbeslissing of na de definitieve uitspraak van de tuchtstraf;
- en indien het geval, aan de dienstplichtwetten te hebben voldaan.
De hoorzitting zal plaatsvinden op 20/08/2025, in het NICC, locatie BAC.
7. HOE SOLLICITEREN - Praktische modaliteiten en uiterste inschrijvingsdatum
Om in aanmerking te komen moet je sollicitatie ten laatste op de uiterste inschrijvingsdatum van 30/07/2025 ontvangen zijn door onze dienst Personeel & Organisatie, via pando@just.fgov.be.
Je wordt enkel toegelaten tot de selectie indien je het vereiste diploma én de vereiste relevante professionele ervaring hebt. Je sollicitatie:
- vermeldt je naam, voornaam, volledig adres, geboortedatum, nationaliteit én de functie waarvoor je je kandidatuur indient,
- is vergezeld van een motivatiebrief,
- is vergezeld van een volledig en correct CV, inclusief vermelding van de relevante publicaties en eventuele wetenschappelijke (eind)werken, het model van de CV is beschikbaar via: Werken bij het NICC | NICC
- is vergezeld van een kopie van diploma(s), eventuele publicaties en wetenschappelijke werken,
- is vergezeld van een recent (minder dan 1 maand geleden gedateerd) en origineel door de gemeente uitgereikt uittreksel uit het strafregister,
- is desgevallend vergezeld van attesten om vroegere wetenschappelijke activiteiten te wettigen volgens het model op de website van het NICC: Werken bij het NICC | NICC.
Door het indienen van je kandidatuur verklaar je je uitdrukkelijk akkoord om, indien je uitgenodigd wordt, aanwezig te zijn op de hierboven vermelde datum.
Alle kandidaten ontvangen een ontvangstbevestiging van hun kandidatuur via e-mail.
Mensen met een handicap vragen we vriendelijk dit duidelijk te vermelden bij hun kandidatuurstelling en een attest van hun handicap toe te voegen, zodat wij de nodige aanpassingen aan de selectieprocedure kunnen voorzien.
8. BIJKOMENDE INFORMATIE - Heb je nog vragen?
- Over de jobinhoud?
Contacteer dan STEUVE Séverine, diensthoofd DIS, op +32 (0)2 243 46 48 – severine.steuve@just.fgov.be.
- Over het sollicitatieproces, verloning en voorwaarden?
Contacteer dan de dienst P&O via mail op pando@just.fgov.be.