Georganiseerde criminaliteit
Van de inhoud van de documenten mag geen enkel gebruik worden gemaakt zonder uitdrukkelijke en nauwkeurige bronvermelding.
Auteur : RENARD B.
Referentie : te verschijnen in Les méthodes particulières de recherche. Premier bilan de la loi du 6 janvier 2003, DESSEILLE M., verslag van een halve studiedag rond dit thema in Brussel op 22 maart 2004, georganiseerd door het Centre d’Etudes sur la police, Politeia/CEP, Brussel, december 2004, 15-32.
Type van document : Externe publicatie - bijdrage aan collectieve publicatie
Onderwerp : Deze tekst is gebaseerd op de inleidende bijdrage van een colloqium ter gelegenheid van het eerste werkingsjaar van de wet van 6 januari 2003 betreffende de bijzondere opsporingstechnieken. Het herhaalt de elementen (expliciet of stilzwijgend) van het legaliseringsproces van deze onderzoeksmethoden en pleit voor een meer wetenschappelijke evaluatie van deze praktijken.
La Belgique, ou l'incrimination de l'organisation criminelle comme soutien des techniques d'enquête
Auteurs : RENARD B., VANDRESSE C.
Referentie : gepubliceerd in Criminalité organisée: des représentations sociales aux définitions juridiques, CESONI M. L. (ss dir.), Georg Librairie de l’Université (Genève), LGDJ (Paris), Bruylant (Bruxelles), 2004, 361-500.
Type van document : Externe publicatie - bijdrage aan collectieve publicatie (met coauteur niet verbonden aan het NICC)
Onderwerp : Deze bijdrage, gerealiseerd in het kader van een vergelijkende studie (Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Italië), gefinancierd door het FNRS Suisse, stelt voor België een analyse voor van het sociaal-maatschappelijk definiëringsproces van de georganiseerde misdaad, van de juridische definities van dit fenomeen en van de preventieve maatregelen en aangenomen bestrijding.
Auteur : RENARD B.
Referentie : gepubliceerd in Revue de droit pénal et de criminologie, 2003, 3, 321-359.
Type van document : Externe publicatie - artikel in tijdschrift
Onderwerp : De keuze voor het naast elkaar plaatsen van de twee onderzochte onderzoeksmaatregelen (proactieve recherche en telefoontap) baseert zich uitsluitend op hun verwijzing naar een identieke lijst van inbreuken. Het artikel beoogt een analyse van de uitwerkingsmechanismen van de regelgeving voor elk van deze procedures door de bedenkingen van de wetgever aan het licht te brengen die hebben geleid tot hun combinatie. De verwijzing naar een identieke lijst van inbreuken maakt aldus het voorwerp uit van een kritische reflectie.
Auteur : RENARD B.
Referentie : gepubliceerd in Revue de droit pénal et de criminologie, 2003, 2, 133-167.
Type van document : Externe publicatie - artikel in tijdschrift
Onderwerp : Dit artikel is geschreven in het kader van een collectieve publicatie gewijd aan het beslissingsproces betreffende de dwangmaatregelen, vertrekkend vanuit het wettelijke kader en de regelgevingen die deze gerechtelijke onderzoeksmethode, de « proactieve recherche », juridisch definiëren, met nadruk op de uiteenlopende interpretatieniveaus van de actoren. Met het oog op een « nevel » van feiten en individuen wordt er aldus een analyse uitgewerkt van het beslissingsproces die de betrokken actoren aanzetten tot proactieve recherche.
Auteur : VANDERBORGHT J.
Referentie : gepubliceerd in De proactieve recherche/La recherche proactive, Custodes, 1999, 1, 13-32.
Type van document : Externe publicatie - artikel in tijdschrift
Onderwerp : Het moge duidelijk zijn dat sinds enige tijd in het arsenaal van de politiële en justitiële middelen ter bestrijding van de (georganiseerde) criminaliteit allerhande nieuwe begrippen opduiken. Proactieve recherche is zo’n begrip. Proactieve recherche heet dan ook een respons te zijn tegen de (internationale) georganiseerde criminaliteit. Maar heiligt het doel de middelen? In deze bijdrage wordt de proactieve recherche een containerbegrip genoemd waarin iedereen zijn definitie kan plaatsen. Het artikel bespreekt achtereenvolgens de genese van de legiferatie van de proactieve recherche, diept het begrip inhoudelijk uit en duidt ten slotte een aantal knelpunten.
Proactieve Recherche, exponent van een vernieuwde aanpak ? Onderzoek naar de proactieve recherche in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit.
Auteurs : RENARD B., VANDERBORGHT J.
Referentie : Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, Hoofdafdeling Criminologie, Onderzoeksrapport, Brussel, september 1999, 386 p.
Type van document : Onderzoeksrapport
Onderwerp : Het rapport handelt over de definiëring van de « proactieve recherche », over de analyse zowel van de reeds bestaande maatregelen omtrent deze materie als van het verloop van deze maatregelen, en omtrent de evaluatie van de praktijk. Dit rapport verduidelijkt de vele factoren die intervenieëren in het geheel van alle methoden van strafrechtelijk onderzoek (politiële bekwaamheid, privacy, beheer van infomatie, politiële en juridische organisatie, samenwerking met niet-juridische diensten...).