-A +A

Gegevens van de justitiehuizen (SIPAR)

Van de inhoud van de documenten mag geen enkel gebruik worden gemaakt zonder uitdrukkelijke en nauwkeurige bronvermelding.


Penal mediation in Belgium. Insights on the basis of registered data.

Auteurs: BURSSENS, D
Referentie: Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, Operationele Directie Criminologie, paper presented at the ESC Conference, september 2012, Bilbao (Spain), 18p
Type van document: Congrespaper
Onderwerp: Deze paper brengt de praktijk van de bemiddeling in strafzaken in kaart op basis van de data uit SIPAR, de databank van de justitiehuizen. En er werden analyses verricht met betrekking tot de modaliteit dader-slachtofferbemiddeling binnen het kader van bemiddeling in strafzaken.


La (mise en) liberté sous conditions: usages et durée d’une mesure alternative à la détention préventive (2005-2009)

Auteurs :JONCKHEERE A.
Referentie : Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, Operationele Directie Criminologie, februari 2012, 12p.
Type van document :Onderzoeksrapport
Onderwerp :De onderzoeksnota stelt een kwantitatieve benadering voor over de vrijheid onder voorwaarden (VOV), op het vlak van het gebruik en van de duur van de maatregel, over een periode van vijf jaar (2005-2009)


Vrijheid onder voorwaarden als alternatief voor de voorlopige hechtenis: gebruik en duur van de maatregel 

Auteurs :JONCKHEERE A.
Referentie : Panopticon, 2012, 33(1), 85-90
Type van document :Externe publicatie – artikel in tijdschrift
Onderwerp :Het artikel stelt een kwantitatieve benadering voor over de vrijheid onder voorwaarden (VOV), op het vlak van het gebruik en van de duur van de maatregel, over een periode van vijf jaar (2005-2009)


Bemiddeling in strafzaken. Onderzoeksnota in het kader van de wetenschappelijke exploitatie van SIPAR, databank van de justitiehuizen

Auteurs: BURSSENS D., VANNESTE C. (dir.)
Referentie: Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, Operationele Directie Criminologie, mei 2011, 38p.
Type van document: Onderzoeksrapport
Onderwerp: Dit rapport brengt de praktijk van de bemiddeling in strafzaken in kaart op basis van data uit SIPAR, de databank van de justitiehuizen. Het beschrijft de algemene toepassing, de kenmerken van de dossiers, het profiel van de cliënten en het verloop en de afronding van het bemiddelingsproces.


La liberté sous conditions des présumés innocents : enjeux et usages d’une mesure alternative

Auteurs : JONCKHEERE A.
Referentie : Annales de droit de Louvain, 2011, vol.71, n°1, pp.15-38
Type van document : Externe publicatie – artikel in tijdschrift
Onderwerp : Dit artikel behandelt de problematiek van de vrijheid onder voorwaarden. Ingegaan wordt op het belang van deze maatregel en het gebruik ervan, met name in vergelijking met dit van de voorlopige hechtenis. Deze bijdrage gaat in op het profiel van personen vrij onder voorwaarden en op de voorwaarden die hen worden opgelegd.


Opgesloten of vrij onder voorwaarden in het kader van het vooronderzoek in strafzaken? Analyse van het profiel van verdachten onder aanhoudingsmandaat en vrij onder voorwaarden (VOV) op basis van justitiële databanken (jaar 2008)

Auteurs : JONCKHEERE A. en MAES E.
Referentie : in Pauwels, L., De Keulenaer, S., Deltenre, S., Deschamps, L., Elffers, H., Forceville, J., Goethals, J., Kerkab, R., Maes, E., Pleysier, S., Ponsaers, P. et Van Dael, E. (éd.), Criminografische ontwikkelingen: van (victim)-survey tot penitentiaire statistiek [reeks Panopticon Libri, nr. 3), Antwerpen/Apeldoorn, Maklu, 2010, pp.107-140
Type van document : Externe publicatie – artikel in tijdschrift
Onderwerp : In dit artikel worden het profiel van personen die in 2008 in voorlopige hechtenis werden geplaatst, vergeleken met dit van personen die tijdens hetzelfde jaar een maatregel van vrijheid onder voorwaarden ondergingen.


Toepassingsmogelijkheden van het elektronisch toezicht in het kader van de voorlopige hechtenis

Auteurs: DE MAN C., MAES E., MINE B., VAN BRAKEL, R.
Referentie: Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, Operationele Directie Criminologie, Brussel, december 2009, 304p.
Type document: Onderzoeksrapport
Onderwerp : In dit rapport wordt verslag gedaan van een onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van elektronisch toezicht in de fase van het gerechtelijk vooronderzoek. In een eerste deel wordt de situatie geschetst in het buitenland en wordt ook de actuele toepassing van ET in België behandeld. Een tweede deel omvat de resultaten van rondetafelgesprekken met praktijkactoren en van een screening van gerechtelijke dossiers. De studie naar het profiel van de beklaagdenpopulatie en de duur van de voorlopige hechtenis is opgenomen in een derde deel. Afgesloten wordt met een transversale analyse van de belangrijkste onderzoeksresultaten en de formulering van relevante beleidsaanbevelingen of mogelijke denkpistes bij eventuele invoering van ET in het kader van de voorlopige hechtenis.


Toepassingsmogelijkheden van het elektronisch toezicht in het kader van de voorlopige hechtenis - bijlagen

Auteurs: DE MAN C., MAES E., MINE B., VAN BRAKEL, R.
Referentie: Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, Operationele Directie Criminologie, Brussel, december 2009.
Type document: Onderzoeksrapport
Onderwerp : Dit document omvat de bijlagen bij het onderzoeksrapport ‘Toepassingsmogelijkheden van het elektronisch toezicht in het kader van de voorlopige hechtenis’


Onderzoek betreffende de wetenschappelijke exploitatie van SIPAR, de databank van de justitiehuizen

Auteurs : JONCKHEERE A., VANNESTE C.(dir.), BURSSENS D.
Referentie : Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, Departement Criminologie, Onderzoeksproject, Brussel, geactualiseerde versie november 2009, 11p.
Type van document : Voorstelling van onderzoeksproject
Onderwerp : Het onderzoek heeft als doel de gegevens met betrekking tot de Justitiehuizen en in het bijzonder deze die zijn opgenomen in de nieuwe databank, het “Système Informatique PARajudiciaire” (beter bekend onder de afkorting SIPAR), wetenschappelijk te exploiteren in functie van het strafrechtelijk beleid.


L’informatisation des maisons de justice : une réponse à l’enjeu d’uniformisation du travail social ?

Auteurs : JONCKHEERE A.
Referentie : Le management des organisations judiciaires, B. Bernard (coord.), Les dossiers de performance publique, Larcier, novembre 2009, 137-152
Type van document : Externe publicatie - artikel in tijdschrift
Onderwerp : In deze bijdrage wijzen wij op het belang van het uniformeringsprincipe in de uitvoering van de opdrachten die aan de justitiehuizen worden toevertrouwd, sinds hun oprichting tot vandaag. Als een belangrijke uitdaging binnen de rechterlijke organisatie, zet dit principe ertoe aan om de praktijken van het sociale werk te structureren en te standaardiseren teneinde de homogeniteit ervan te bevorderen.


Wetenschappelijke exploitatie van SIPAR, de databank van de justitiehuizen. Analyse van de gegevens betreffende het jaar 2006

Auteurs : JONCKHEERE A., VANNESTE C. (dir.)
Referentie : Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, Departement Criminologie, Brussel, februari 2009, 111p.
Type van document : Onderzoeksrapport
Onderwerp : In dit rapport wordt verslag gedaan van de analyses die uitgevoerd werden op de gegevens die in SIPAR - de informaticatoepassing die binnen de justitiehuizen in gebruik is - geregistreerd worden. Deze gegevens betreffen de gerechtelijke mandaten die in de loop van 2006 in uitvoering waren.


Les assistants de justice aux prises avec SIPAR, un outil de gestion informatique

Auteurs : JONCKHEERE A.
Referentie : Pyramides, n°17, 2009/1, 93-109
Type van document : Externe publicatie - artikel in tijdschrift
Onderwerp : Deze bijdrage analyseert hoe justitieassistenten hun werk aanpassen aan de introductie van SIPAR, een informaticatoepassing waarvan het gebruik in de justitiehuizen verplicht is sinds 1 januari 2005.


Wetenschappelijke exploitatie van SIPAR, de databank van de justitiehuizen

Auteurs : JONCKHEERE A.
Referentie : Panopticon, 2008/4, 95-98
Type van document : Externe publicatie – artikel in tijdschrift
Onderwerp : In dit artikel wordt in het kort verslag gedaan van een onderzoek dat bij het NICC is uitgevoerd met betrekking tot de databank van de justitiehuizen (SIPAR). Daarin wordt het algemene kader en het voorwerp van het onderzoek verduidelijkt en wordt gerapporteerd over de gehanteerde methodologie en de eerste resultaten van de lopende analyses.


Vers une statistique du secteur parajudiciaire ? Un nouvel outil pour l’évaluation et l’élaboration de la politique criminelle

Auteurs : JONCKHEERE A, VANNESTE C.
Referentie : Revue de droit pénal et de criminologie, 2008, 626-654
Type van document : Externe publicatie – artikel in tijdschrift
Onderwerp : In dit artikel wordt het belang onderstreept van SIPAR, de databank van de justitiehuizen, met betrekking tot het strafrechtelijk beleid. Vooreerst wordt het eigenlijke informaticasysteem onder de loep genomen, via een analyse van de ontstaansgeschiedenis, de verschillende componenten van het systeem en de diverse gebruiksmogelijkheden. Verder wordt verslag gedaan over een reeks van analyses die werden uitgevoerd op basis van de in 2006 geregistreerde gegevens. En ten slotte worden deze gegevens in verband gebracht met deze die worden geregistreerd in het REA-systeem van de parketten van de correctionele rechtbanken.


Onderzoek met betrekking tot de wetenschappelijke exploitatie van het gegevensbestand betreffende de justitiehuizen (SIPAR)

Auteurs : JONCKHEERE A., VANNESTE C. (dir.)
Referentie : Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, Departement Criminologie, Eerste rapport, Brussel, december 2006, 83p.
Type van document : Onderzoeksrapport
Onderwerp : In dit rapport wordt verslag gedaan over de eerste twee jaren van het onderzoek met betrekking tot de informaticatoepassing die binnen de justitiehuizen in gebruik is (Système Informatique PARajudiciaire, SIPAR). Waar de activiteit van de justitiehuizen het voorwerp uitmaakt van een globale voorstelling, wordt één van hun activiteitensectoren in het bijzonder, nl. deze inzake 'bescherming van de maatschappij', verder uitgediept.


De la production à l’exploitation statistique : l’intervention scientifique dans tous ses états

Auteurs : VANNESTE C., DELTENRE S., DETRY I., GOEDSEELS E., JONCKHEERE A., MAES E.
Referentie : VESENTINI F. (dir), Les chiffres du crime en débat. Regards croisés sur la statistique pénale en Belgique (1830-2005), Académia-Bruylant, 2005, 193-217.
Type van document : Externe publicatie – bijdrage aan collectieve publicatie
Onderwerp : Deze bijdrage behandelt verscheidene aspecten van de wetenschappelijke bijdragen in de informatiseringsprocessen van de strafrechtsbedeling. Vanuit onderzoekservaringen van het departement criminologie van het NICC, worden ter zake enkele denkpistes aangereikt voor wat de productie en exploitatie van statistische gegevens betreft in drie onderscheiden domeinen van de Belgische strafrechtsbedeling, met name de jeugdrechtbanken, de gevangenisadministratie en de “parajustitiële” sector, recent geherstructureerd in de schoot van de justitiehuizen.