De sociaaljuridische trajecten van terugkeerders in België : stand van zaken van de betrokkene actoren en van de bestaande procedures
in Onderzoeksrapport van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie/ Operationele Directie Criminologie, Bruxelles/Brussel, 2023, n°55, 84 p.
Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië in 2011 zijn meer dan 5.000 Europese burgers naar de Iraaks-Syrische zone gereisd om zich aan te sluiten bij opstanden tegen het heersende regime. Met meer dan 500 onderdanen die naar deze conflictzones zijn vertrokken, heeft België het hoogste ratio personen die zijn vertrokken per aantal inwoners, en een terugkeerpercentage dat binnen het Europese gemiddelde valt (+/-30%). De maatschappelijke gevolgen van de terugkeer van deze mensen (terugkeerders) naar de Belgische samenleving stellen ons land voor een aantal bijzondere uitdagingen op het gebied van justitie, veiligheid, integratie en de democratie in het algemeen. De lidstaten van de Europese Unie hebben verschillende benaderingen van strafrecht, gevangenissen, veiligheid en samenleving met betrekking tot terugkeerders.