Nieuws

De uitwisseling van DNA-gegevens tussen Spanje en België zeer succesvol

1 juni, 2018 - 08:58 -- Inge

In samenwerking met de Nationale Cel van het Federaal Parket, startte de Belgische DNA-databanken (NICC, Nationale Instituut voor Criminologie en Criminalistiek) vorige maand met de automatische uitwisseling van DNA-gegevens met Spanje. Na Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Zweden, Oostenrijk, Tsjechië, Roemenië en Estland is Spanje de 10e EU lidstaat waarmee België vanaf nu dagelijks DNA-profielen uitwisselt ter bevordering van de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit , terrorisme en georganiseerde misdaad.

Internationaal congres “ CBRN CSI ”

17 oktober, 2017 - 15:49 -- Inge

Op  17 en 18 oktober organiseert het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie in Brussel de slotconferentie van het Europees GIFT project. Deze staat volledig in het teken van het forensisch onderzoek van ‘gecontamineerde’ plaatsen waar misdrijven zich hebben voorgedaan. Wanneer Chemische, Biologische, Radioactieve of Nucleaire verontreinigingen aanwezig zijn, verloopt het forensisch en juridisch onderzoek op de plaats van het misdrijf immers niet volgens de gangbare, routine procedures. Tijdens deze conferentie worden de resultaten van het GIFT project gepresenteerd aan de interne veiligheidsdiensten (politie, civiele bescherming, forensische laboratoria).  Deze conferentie zal bijgewoond worden door 150 personen uit 15 landen. De deelnemers zullen oa de GIFT toolbox voorgesteld krijgen met een aantal specifieke werkinstructies in het geval van Chemische, Biologische, Radioactieve of Nucleaire verontreinigingen.

NICC genomineerd voor Overheidsorganisatie van het jaar

3 februari, 2017 - 13:48 -- Inge

Het NICC is één van de drie genomineerden voor de Federale Overheidsorganisatie van het jaar, een verkiezing voor de vierde keer op rij georganiseerd door EY, BNP Paribas Fortis en De Tijd/L’Echo.  Met deze award willen de initiatiefnemers de ondersteunende kracht van overheidsorganisaties onder de aandacht brengen. Tegelijkertijd is het een aanmoediging voor alle overheidsorganisaties die zich dagelijks inzetten voor een klantgerichte dienstverlening.

Dubbel zoveel drugstests in het verkeer sinds invoering speekseltest

22 december, 2016 - 10:23 -- Inge

Sinds de politie de snellere speekseltest gebruikt om bestuurders te testen op drugs, is het aantal drugscontroles bij autobestuurders meer dan verdubbeld. De speekseltest blijkt ook drie keer zo betrouwbaar als de omslachtigere urinetest die voordien werd gebruikt. Dat blijkt uit een analyse van 15.000 bloedstalen door de toxicologen van het Nationaal Instituut voor de Criminalistiek en Criminologie (NICC).

België wisselt DNA-gegevens uit met Duitsland

2 mei, 2016 - 14:53 -- Inge

De automatische uitwisseling van DNA-gegevens tussen België en Duitsland is gestart op 20 april 2016. Eind juli 2014 startte België de DNA-gegevensuitwisseling met Nederland en in januari 2015 die met Frankrijk.

De internationale uitwisseling van DNA-gegevens is een essentiëel middel in de strijd tegen de grensoverschrijdende criminaliteit en meer bepaald tegen terrorisme en georganiseerde misdaad.

Agoria E-gov award voor innovatie voor het NICC

6 december, 2013 - 17:02 -- Inge

Het nieuwe softwaresysteem be.care heeft op donderdag 5 december 2013 de Agoria e-government award voor innovatie ontvangen. Het onderscheidde zich hiermee ten opzichte van 30 andere inzendingen die zowel door lokale, regionale als federale overheidsinstellingen ingestuurd werden.

Deze erkenning is het resultaat van heel veel werk dat gerealiseerd werd door een groot aantal medewerkers van het NICC.

‘Orphelins’, rendez-vous met het NICC - in het theater

8 september, 2013 - 16:13 -- Inge

Het theatergezelschap ‘Le Théâtre de Poche’ brengt vanaf 24 september tot en met 19 oktober het stuk ‘Orphelins’, waarin subtiel en genuanceerd delicate onderwerpen als onveiligheid, angst, racisme, gewelddadigheid aan bod komen. Het NICC heeft niet alleen in een voorbereidende fase wetenschappelijke input gegeven. Op drie data nemen enkele van hun onderzoekers/criminologen deel aan het debat dat volgt op de voorstelling

NICC start met nieuwe bevraging magistratuur

1 augustus, 2013 - 15:05 -- Inge

Omdat het NICC wil weten en meten hoe tevreden de magistratuur is over haar forensische dienstverlening werd in samenwerking met de Federale Overheidsdienst P&O een nieuwe tevredenheidsenquete opgesteld.

Strafrechtstatistieken in het tijdperk van de nieuwe technologieën

20 februari, 2013 - 14:09 -- Inge

Elke dag wordt er gebruikgemaakt van cijfers over criminaliteit en strafrecht. Elke dag worden dergelijke cijfers opgevraagd door een of andere actor te velde, de pers, politieke mandatarissen of burgers. Het is echter geen sinecure om die cijfers te gebruiken en te interpreteren.

Zeer goede eindevaluatie voor Jan De Kinder, directeur-generaal van het NICC

7 december, 2012 - 15:25 -- Inge

  Het comité van beroep voor de evaluatie van de mandaathouders heeft op basis van bekomen resultaten van de voorbije zes jaar unaniem aan Dr. Jan De Kinder, directeur-generaal van het NICC, een zeer goede eindevaluatie toegekend. Dit houdt in, dat na openverklaring van deze functie, hij automatisch een éénmalige verlenging van zijn mandaat van zes jaar krijgt toegewezen.

AUDIT

22 oktober, 2012 - 17:15 -- Inge

Gedurende 3 volle dagen werd het NICC onder de loep genomen door het BELAC audit team.

Crista van Haeren

31 augustus, 2012 - 14:43 -- Inge

21/08/2012 - Diep verslagen melden we U het plotse overlijden van Crista van Haeren, forensisch deskundige drugs.

Forensische expertise van het NICC reikt tot ver in het buitenland - NICC schrijft mee aan internationale guidelines

15 februari, 2012 - 17:14 -- Inge

Met trots kondigt het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie aan dat het actief heeft bijgedragen aan de Guidelines for the Forensic analysis of the drugs facilitating sexual assault and other criminal acts. Deze pas verschenen publicatie van het United Nations Office on Drugs and Crime bundelt een reeks aanbevelingen die gelden bij drugsgerelateerde criminaliteit.  

Studie wederopsluiting: Bijna de helft van de vrijgelaten veroordeelden belandt opnieuw in de gevangenis.

15 februari, 2012 - 17:01 -- Inge

Meer dan vier op de tien veroordeelden die vrijkomen uit de gevangenis, vliegen later opnieuw achter de tralies. Dat blijkt op basis van een onderzoek dat het NICC voerde naar wederopsluiting (‘detentierecidive’) in België. België is een van de laatste West-Europese landen die nog niet over dit soort cijfers beschikte. Uit de cijfers blijkt dat de Belgische bevindingen niet wezenlijk verschillen van de resultaten in onze buurlanden.

VERHUIS Operationele Directie Criminologie

12 augustus, 2010 - 14:46 -- Inge

Met ingang van 23 augustus 2010 zal de Operationele Directie Criminologie gehuisvest zijn op volgend adres: Botanique Administratief Centrum 7e verdiep, Kruidtuinlaan 50, 1000 Brussel

Gloednieuwe website voor het NICC

3 mei, 2010 - 16:53 -- Inge

De nieuwe website van het NICC: niet alleen vertolker, maar ook versterker van de identiteit van het NICC.

Doctoraat : wat DNA Justitie laat doen

15 maart, 2010 - 10:28 -- Inge

Als onderzoeker bij de operationele directie Criminologie binnen het NICC houdt Bertrand Renard zich al sinds 1997 bezig met onderzoek rond het gebruik van technologie in strafrecht. De verwezenlijking van twee belangrijke onderzoeken in verband met de expertise in strafzaken heeft er toe geleid dat hij zijn doctoraatsthesis in de criminologie wijdde aan de identificatie van personen via genetische analyse.

Prijs van de Hoge Raad voor de Justitie – slechts 8 kandidaten weerhouden!

8 maart, 2010 - 00:00 -- Inge

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) wil een beloning van 5.000 € uitreiken aan personen of organisaties die door voorstellen, acties of verwezenlijkingen, op originele en concrete wijze een essentiële bijdrage hebben geleverd tot de modernisering van justitie in België en tot het verstevigen van het vertrouwen van de burgers in justitie.

Het NICC mee in de strijd tegen amfetamines

25 februari, 2010 - 15:09 -- Inge

Afgelopen woensdag bleek uit het jaarrapport van de International Narcotics Control Board (INCB), het VN-orgaan dat de productie en verspreiding van drugs in kaart brengt, dat België een draaischijf is voor de illegale handel in oa amfetamines.  Het college van Procureurs-generaal stuurde op woensdag 9 februari een omzendbrief (nr. col 2/2010) inzake de analyse van amfetaminemonsters met het oog op de registratie en de vergelijking ervan in de Europese databank.

ENFSI voorzitterschap voor dr. Jan De Kinder

29 mei, 2009 - 00:00 -- Inge

Tijdens de algemene vergadering van het Europees Netwerk voor Forensische Instituten (European Network of Forensic Science Institutes - ENFSI), georganiseerd door de Turkse Gendarmerie in Ankara, heeft Jan De Kinder het voorzitterschap opgenomen.

Handboek forensisch onderzoek

17 april, 2009 - 00:00 -- Inge

Bij het politioneel en gerechtelijk onderzoek speelt het wetenschappelijk (forensisch) onderzoek naar materiële bewijzen een belangrijke rol. Denk maar aan de recente misdrijven die werden opgehelderd aan de hand van vezelonderzoek, DNA-vergelijking, ballistisch onderzoek…


Lees verder